Skip Navigation Links

recept na sušená rajčata - originál


Sušená rajčata v oleji

-         domácí recept z Jižní Itálie

 

Dáme vařit vodu a do ní přidáme bílý vinný ocet.

Na 5 l vody se dává cca 1 dc octu.

Vložíme požadované množství rajčat a necháme projít varem.

Poté rajčata scedíme a necháme okapat do vychladnutí.

Pak rajčata naskládáme do skleniček – prokládáme kapary nebo plátky řapíkatého celeru, či  kousky česneku, půlenými olivami, mrkví…dle libosti, není nutno kombinovat všechno, ale je to možné.

Nejvýraznější chuť dodají kapary naložené v soli, protože jsou silnější než naložené v octu, ale pokud nejsou k dispozici, nevadí, je možno použít i v octu.

Trochu oregana či petržele nebo obojí nahoru, možno i průběžně.

(V žádném případě nedávat např. grilovací koření atd – nedá se to pak jíst!)

Nakonec zalít olivovým, pokud možno kvalitním, olejem a kvalitním slunečnicovým olejem. Zhruba půl na půl. Ideální je lžíce olivového a lžíce slunečnicového až po okraj skleničky.

Pozor, rajčata a přísady moc do skleničky nenatlačit, protože hustý olej by neprotekl všude a tím by se to dobře neuleželo.

Není nutno nijak zavařovat. Tímhle je to hotový, jen skleničku zavřít víčkem. Neotevřené není nutno skladovat v lednici, otevřené pak ano a zkonzumovat nejlépe do 2-3 týdnů.

Při konzumaci, resp. při vytahovaní naložených rajčat ze skleničky dbejte toho, aby vidlička byla vždy čistá, aby se do skleničky nezanesly nečistoty či zbytky jiného jídla – pak by se obsah velmi rychle zkazil.

 

Sušená rajčata nenaložená skladujte prosím v lednici, aby zůstala co nejdéle taková, jaká mají být. Před upotřebením je opláchněte v horké vodě – zbaví se přebytečné mořské soli a případných nečistot a pak vymačkejte.


V internetovém obchodě spanelskavina.com a satisfied.cz platí zákaz prodeje alkoholických nápojů osobám mladším 18 let